logo-ecosisters-mail woorewards

5 manieren om je afval te verminderen en een low-waste lifestyle te omarmen in 2020

Met de start van het nieuwe jaar is het weer tijd voor goede voornemens! Meer bewegen, gezonder eten en minder tv kijken staan misschien wel (opnieuw?) op je lijstje. Wij hebben nog één goed voornemen om aan het rijtje toe te voegen: minder afval produceren in 2020. Dat lijkt heel ambitieus, maar het kan veel makkelijker dan je denkt. We zetten 5 manieren op een rijtje om de low-waste lifestyle te omarmen in 2020!

1. Gebruik een thermosfles in plaats van plastic flesjes water

De thermosflessen van Chilly’s Bottle houden je drank 24 uur koel óf 12 uur warm. En ze zien er ook nog eens prachtig uit. Kies uit rosé goud, stainless steel of een van de vele, hippe prints. 

2. Kies voor een lunchbox van roestvrij staal in plaats van de plastic lunchbox

Zilverpapier heeft de afgelopen jaren steeds meer plaatsgemaakt voor de brooddoos. Nu is het tijd voor de volgende stap: een lunchbox van roestvrij staal in plaats van plastic. Boho Tiffins is overgewaaid uit India en ideaal om elk soort lunch in mee te nemen, van boterhammen tot salades. De lunchbox bestaat uit 3 stapelbare bakjes waar geen luchtjes in blijven hangen en die niet verkleuren. En jawel hoor, ook deze zien er prachtig uit!

3. Start met het gebruiken van een natuurlijke deodorant in plaats van een spuitbus

Een ‘gewone’ deodorant bevat best wat schadelijke stoffen voor mens en milieu, zoals onder andere parabenen. Die verstoren je normale hormoonfuncties omdat ze de werking van oestrogeen imiteren. Best te vermijden dus! Ook de verpakking past niet bij een low-waste lifestyle. Als je een low-waste lifestyle stilaan wil omarmen, kies je beter voor een natuurlijke crèmedeodorant.

4. Een shampoo blok in plaats van een plastic verpakking

Je haar wassen met een shampoo blok in plaats van een klodder shampoo uit een bus is stukken beter voor het milieu én je haar. Hoe dan, vraag je je af? Om te beginnen gaat een blok shampoo even lang mee als twee bussen shampoo, dus je vermindert zo je plastic afval. Daarbij komt ook dat je haar minder wasbeurten nodig heeft met een shampoo blok, dus je bespaart water. En als je houdt van het heerlijk schuimen van shampoo in je haar hebben we ook nog goed nieuws: shampoo in een blok schuimt even hard als shampoo uit een bus! 

Je vindt shampoo bars voor normaal, vet of droog haar. (En ze ruiken heerlijk.)

5. Wasbare make-up pads als duurzame vervanging voor wattenschijfjes

Situatieschets: je draagt zo’n 3 keer per week make-up die je ‘s avonds moet verwijderen. Je gebruikt daarvoor gemiddeld 2 tot 5 wattenschijfjes afhankelijk van de hoeveelheid make-up. Dat zijn 6 tot 15 wattenschijfjes per week, wat neerkomt op 312 tot 780 wattenschijfjes op een jaar. En die belanden gewoon allemaal in de vuilbak! 

Overstappen naar herbruikbare wattenschijfjes is een kleine moeite, die veel betekent voor het milieu. Je gooit ze na gebruik gewoon mee in de 60° graden was. Ze worden met een wasnetje geleverd zodat ze niet per ongeluk in de afvoer verdwijnen, want da’s dan ook weer niet goed voor het milieu. 😉 

Workshop: Low-waste lifestyle

De 5 manieren van hierboven hebben een kleine impact op je leven en een grote impact op je eigen afvalproductie. En dit is nog maar het begin. Een low-waste lifestyle bestaat uit veel meer! Wil jij in 2020 leren hoe je het verschil kan maken? Dan heb je geluk!

Vanaf de lente organiseren we regelmatig workshops rond Low Waste leven.
De workshops/lezingen gegeven door onze duurzaamheidscoach gaan door in de winkel of kunnen ook op aanvraag in jouw vereniging/school/bedrijf.
Mail hiervoor naar [email protected] 

Vul hieronder je emailadres in en we houden je op de hoogte van de workshops, evenementen en producten !

Geverifieerd door MonsterInsights