Geplaatst op Geef een reactie

5 manieren om je afval te verminderen en een low-waste lifestyle te omarmen in 2020

5 manieren om je afval te verminderen en een low-waste lifestyle te omarmen in 2020

Met de start van het nieuwe jaar is het weer tijd voor goede voornemens! Meer bewegen, gezonder eten en minder tv kijken staan misschien wel (opnieuw?) op je lijstje. Wij hebben nog één goed voornemen om aan het rijtje toe te voegen: minder afval produceren in 2020. Dat lijkt heel ambitieus, maar het kan veel makkelijker dan je denkt. We zetten 5 manieren op een rijtje om de low-waste lifestyle te omarmen in 2020!

1. Gebruik een thermosfles in plaats van plastic flesjes water

De thermosflessen van Chilly’s Bottle houden je drank 24 uur koel óf 12 uur warm. En ze zien er ook nog eens prachtig uit. Kies uit rosé goud, stainless steel of een van de vele, hippe prints. 

2. Kies voor een lunchbox van roestvrij staal in plaats van de plastic lunchbox

Zilverpapier heeft de afgelopen jaren steeds meer plaatsgemaakt voor de brooddoos. Nu is het tijd voor de volgende stap: een lunchbox van roestvrij staal in plaats van plastic. Boho Tiffins is overgewaaid uit India en ideaal om elk soort lunch in mee te nemen, van boterhammen tot salades. De lunchbox bestaat uit 3 stapelbare bakjes waar geen luchtjes in blijven hangen en die niet verkleuren. En jawel hoor, ook deze zien er prachtig uit!

3. Start met het gebruiken van een natuurlijke deodorant in plaats van een spuitbus

Een ‘gewone’ deodorant bevat best wat schadelijke stoffen voor mens en milieu, zoals onder andere parabenen. Die verstoren je normale hormoonfuncties omdat ze de werking van oestrogeen imiteren. Best te vermijden dus! Ook de verpakking past niet bij een low-waste lifestyle. Als je een low-waste lifestyle stilaan wil omarmen, kies je beter voor een natuurlijke crèmedeodorant.

4. Een shampoo blok in plaats van een plastic verpakking

Je haar wassen met een shampoo blok in plaats van een klodder shampoo uit een bus is stukken beter voor het milieu én je haar. Hoe dan, vraag je je af? Om te beginnen gaat een blok shampoo even lang mee als twee bussen shampoo, dus je vermindert zo je plastic afval. Daarbij komt ook dat je haar minder wasbeurten nodig heeft met een shampoo blok, dus je bespaart water. En als je houdt van het heerlijk schuimen van shampoo in je haar hebben we ook nog goed nieuws: shampoo in een blok schuimt even hard als shampoo uit een bus! 

Je vindt shampoo bars voor normaal, vet of droog haar. (En ze ruiken heerlijk.)

5. Wasbare make-up pads als duurzame vervanging voor wattenschijfjes

Situatieschets: je draagt zo’n 3 keer per week make-up die je ‘s avonds moet verwijderen. Je gebruikt daarvoor gemiddeld 2 tot 5 wattenschijfjes afhankelijk van de hoeveelheid make-up. Dat zijn 6 tot 15 wattenschijfjes per week, wat neerkomt op 312 tot 780 wattenschijfjes op een jaar. En die belanden gewoon allemaal in de vuilbak! 

Overstappen naar herbruikbare wattenschijfjes is een kleine moeite, die veel betekent voor het milieu. Je gooit ze na gebruik gewoon mee in de 60° graden was. Ze worden met een wasnetje geleverd zodat ze niet per ongeluk in de afvoer verdwijnen, want da’s dan ook weer niet goed voor het milieu. 😉 

Workshop: Low-waste lifestyle

De 5 manieren van hierboven hebben een kleine impact op je leven en een grote impact op je eigen afvalproductie. En dit is nog maar het begin. Een low-waste lifestyle bestaat uit veel meer! Wil jij in 2020 leren hoe je het verschil kan maken? Dan heb je geluk!

Vanaf de lente organiseren we regelmatig workshops rond Low Waste leven.
De workshops/lezingen gegeven door onze duurzaamheidscoach gaan door in de winkel of kunnen ook op aanvraag in jouw vereniging/school/bedrijf.
Mail hiervoor naar [email protected] 

Vul hieronder je emailadres in en we houden je op de hoogte van de workshops, evenementen en producten !

Geplaatst op Geef een reactie

Zoektocht naar de juiste producten

Waarom ik kies voor ecologisch verantwoorde zepen en verzorgingsproducten :

Ecologie is het geitenwollensokken gehalte al een tijdje ontgroeid.

Steeds meer mensen zijn er zich van bewust dat er echt wel grondiger moet nagedacht worden over de impact die we als mens veroorzaken op onze aarde door al onze activiteiten.
Zonder het te beseffen was ik er al als kind mee bezig. Ook vandaag proberen we met het hele gezin milieubewust te denken en te doen.
We proberen ecologie een plaats te geven in ons dagelijks leven, rekening houdend met de technologieën en de noden van deze tijd.

Ecologisch denken en leven hoeft niet als een revolutie je gezin binnen te dringen,

Het kan ook door kleine simpele gewoontes in je leven te wijzigen.
Je kan je tanden na het poetsen, spoelen met een glas water ipv de kraan open te laten,
De handen natmaken, kraantje dicht, inzepen en dan pas de kraan weer open om te spoelen kan je honderden liters water per jaar uitsparen.
Lichten uit doen in ruimtes waar niemand aanwezig is, …

Wat minder direct opvalt, maar steeds meer impact heeft zijn de gevolgen van het veelvuldig gebruik van chemische huishoudproducten en verzorgingsproducten.
Nochtans is duurzaamheid ook hier een goede manier van spaarzaam zijn op je gezondheid en die van je omgeving.
Onlangs verscheen er nog een artikel over in Het Laatste Nieuws.
Je kan het artikel lezen door HIER te klikken.

De fantastische zwarte zeep van Marius Fabre

marius fabreHet allereerste echte ecologische huishoudproduct waar ik kennis mee maakte was de zwarte zeep van Marius Fabre.
Het is een echt all-round product, volledig biologisch, en zonder bijtende chemische bestanddelen.
De zwarte zeep, of Marseillezeep, is gebaseerd op olijfolie, wat beter is dan de palmolie die je terug vind in andere producten, soms ook ‘bruine zeep’ genoemd.
Laat je nooit van de wijs brengen door mensen die zeggen dat dit hetzelfde is, want dat is niet waar. De Zwarte Zeep van Marius Fabre is immers één van de weinige ECHTE marseilezepen die nog steeds volgens het oorspronkelijke procedé gemaakt worden.
Nadat ik ze één keer had uitgeprobeerd was ik meteen verkocht.
Ze maakt een heleboel andere schoonmaakproducten, vaak verspreid over talloze flesjes en flacons, overbodig.
De zwarte zeep ontvet zéér goed en tegelijk voedt ze poreuze oppervlakken.
Je kan je lederen salon ermee schoonvegen en dus tegelijk het leder voeden.
Meer over de zwarte zeep vindt je HIER.

Marseillevlokken, nog zo’n toppertje !

Back to basics

Onze grootouders gebruikten het, samen met wat soda en zand om de vloer te schrobben.
We beseffen het niet, maar we worden door slimme marketingtrucs verleid om onze kasten vol te stouwen met allemaal verschillende producten.
Voor ieder klusje bestaat er wel een apart product in een aparte verpakking met ‘aparte eigenschappen’.
Met veel ultra en hyper en mega beloven ze de meest glanzende resultaten.
Meestal bevatten deze producten ingrediënten die vooral goedkoop zijn om te produceren zonder rekening te houden met de gevolgen op lange termijn.

Terugkerende en kritische klanten.

De klanten reageren enthousiast en komen steevast terug. Sommigen zijn perfect gelukkig met de zwarte zeep Marseillezeep.
Anderen willen toch liever keuze uit verschillende geuren.
Je moet weten, de zwarte zeep van Marius Fabre heeft een specifieke geur waar je even aan moet wennen.
Echter, na een tijdje ga je deze geur (terecht) in verband brengen met properheid. Dat is het moment waarop je een klein beetje gelukkig wordt wanneer je het ruikt!

Maar, we zijn een beetje verwend in de loop der jaren.
De industrie heeft hierop ingespeeld en is met allerlei verschillende geuren op de markt gekomen.
Hierdoor zijn we gaan geloven dat properheid moet samengaan met bepaalde ‘frisse’ geuren.
We beseffen nog nauwelijks dat we eigenlijk misleid worden ?

marcel greensoapIk moet eerlijk zijn, een lekkere geur trekt ook mij aan.
Zo kwam ik Marcel tegen van ‘Marcel’s Green Soap’.
Zijn dochters daagden hem uit waardoor hij op zoek ging naar een combinatie van een ecologisch poets/afwas/was product met daar bovenop een lekkere natuurlijke geur.
Hij ontwikkelde een volledig eigen product, 99% biologisch afbreekbaar in gerecycleerde petflessen, geparfumeerd met natuurlijke essentiële oliën.
Het gamma van Marcel’s Green Soap werd de volgende voltreffer bij ‘t Schoon Gerief.
Voor meer informatie, klik HIER of op de afbeelding van Marcel’s Green Soap.

Van ‘huiszepen’ naar ‘huidzepen’

une olive en provenceIk geef het toe, ik heb een voorliefde voor ‘La douce France’.
Zo ontdekte ik het gamma van Une Olive en Provence.
Alle producten hebben een heerlijke unieke geur die me doet denken aan de geur van zomerse Zuid Franse lavendelvelden bij het vallen van de avond.
Veel klanten, dames, heren, kinderen en oma’s vallen voor het heelijke zachte parfum en ontdekken dat het zéér kwalitatieve producten zijn, en ze bevatten geen parabenen.
De conditioner van Une Olive en Provence valt dan weer in de smaak bij de langharige meisjes en jongens omdat ze zo probleemloos hun lange lokken kunnen ontwarren en verzorgen.
Recent hebben we het gamma van Une Olive en Provence nog uitgebreid met handcrème en roomspray.
De roomspray kan je gewoon verstuiven in de lucht of op een kussentje of een ander textielstuk spuiten om zo langdurig van deze heerlijke geur te kunnen genieten.

Ons gamma van Une Olive en provence kan je ontdekken door HIER te klikken.

Ezelinnenmelk, al eeuwen een ingrediënt om de schoonheid te bewaren

la savonnerie de nyonsZo nam ik ook verzorgingsproducten van La Savonnerie de Nyons op in het aanbod van ‘t Schoon Gerief.
Deze producten zijn allemaal op basis van ezelinnenmelk vervaardigd.
Een streelzacht parfum komt vrij wanneer je je haar wast met de shampoo.
Je handen kan je optimaal verzorgen met de supervoedende handcrème.
Ik heb zelfs klanten met psoriasis die deze handcrème in tegenstelling tot andere producten verdragen en zelfs een verbetering van hun huid zien. (ik ben geen dokter, bij twijfel is dus steeds de raad van je behandelend arts doorslaggevend).
Het gelaatsserum van Savonnerie de Nyons is onlangs toegevoegd aan het gamma en natuurlijk ook verkrijgbaar bij ‘t Schoon Gerief.

Ons gamma van La Savonnerie de Nyons kan je ondekken door HIER te klikken.

Nog een kleine anekdote

Mevrouw X, een leerkracht en trouwe klant van ‘t Schoon Gerief, gebruikt de handcrème dagelijks.
Want het krijt droogt de huid van haar handen erg uit. Ze is zo enthousiast dat ze het vol overgave vertelt aan haar collega’s leerkrachten.
En plots krijg ik de ene vraag na de andere van allemaal leerkrachten die om de handcrème komen vragen.
Ik heb dan maar snel een speciale leerkrachtenbestelling geplaatst bij de leverancier.