Geplaatst op Geef een reactie

5 manieren om je afval te verminderen en een low-waste lifestyle te omarmen in 2020

5 manieren om je afval te verminderen en een low-waste lifestyle te omarmen in 2020

Met de start van het nieuwe jaar is het weer tijd voor goede voornemens! Meer bewegen, gezonder eten en minder tv kijken staan misschien wel (opnieuw?) op je lijstje. Wij hebben nog één goed voornemen om aan het rijtje toe te voegen: minder afval produceren in 2020. Dat lijkt heel ambitieus, maar het kan veel makkelijker dan je denkt. We zetten 5 manieren op een rijtje om de low-waste lifestyle te omarmen in 2020!

1. Gebruik een thermosfles in plaats van plastic flesjes water

De thermosflessen van Chilly’s Bottle houden je drank 24 uur koel óf 12 uur warm. En ze zien er ook nog eens prachtig uit. Kies uit rosé goud, stainless steel of een van de vele, hippe prints. 

2. Kies voor een lunchbox van roestvrij staal in plaats van de plastic lunchbox

Zilverpapier heeft de afgelopen jaren steeds meer plaatsgemaakt voor de brooddoos. Nu is het tijd voor de volgende stap: een lunchbox van roestvrij staal in plaats van plastic. Boho Tiffins is overgewaaid uit India en ideaal om elk soort lunch in mee te nemen, van boterhammen tot salades. De lunchbox bestaat uit 3 stapelbare bakjes waar geen luchtjes in blijven hangen en die niet verkleuren. En jawel hoor, ook deze zien er prachtig uit!

3. Start met het gebruiken van een natuurlijke deodorant in plaats van een spuitbus

Een ‘gewone’ deodorant bevat best wat schadelijke stoffen voor mens en milieu, zoals onder andere parabenen. Die verstoren je normale hormoonfuncties omdat ze de werking van oestrogeen imiteren. Best te vermijden dus! Ook de verpakking past niet bij een low-waste lifestyle. Als je een low-waste lifestyle stilaan wil omarmen, kies je beter voor een natuurlijke crèmedeodorant.

4. Een shampoo blok in plaats van een plastic verpakking

Je haar wassen met een shampoo blok in plaats van een klodder shampoo uit een bus is stukken beter voor het milieu én je haar. Hoe dan, vraag je je af? Om te beginnen gaat een blok shampoo even lang mee als twee bussen shampoo, dus je vermindert zo je plastic afval. Daarbij komt ook dat je haar minder wasbeurten nodig heeft met een shampoo blok, dus je bespaart water. En als je houdt van het heerlijk schuimen van shampoo in je haar hebben we ook nog goed nieuws: shampoo in een blok schuimt even hard als shampoo uit een bus! 

Je vindt shampoo bars voor normaal, vet of droog haar. (En ze ruiken heerlijk.)

5. Wasbare make-up pads als duurzame vervanging voor wattenschijfjes

Situatieschets: je draagt zo’n 3 keer per week make-up die je ‘s avonds moet verwijderen. Je gebruikt daarvoor gemiddeld 2 tot 5 wattenschijfjes afhankelijk van de hoeveelheid make-up. Dat zijn 6 tot 15 wattenschijfjes per week, wat neerkomt op 312 tot 780 wattenschijfjes op een jaar. En die belanden gewoon allemaal in de vuilbak! 

Overstappen naar herbruikbare wattenschijfjes is een kleine moeite, die veel betekent voor het milieu. Je gooit ze na gebruik gewoon mee in de 60° graden was. Ze worden met een wasnetje geleverd zodat ze niet per ongeluk in de afvoer verdwijnen, want da’s dan ook weer niet goed voor het milieu. 😉 

Workshop: Low-waste lifestyle

De 5 manieren van hierboven hebben een kleine impact op je leven en een grote impact op je eigen afvalproductie. En dit is nog maar het begin. Een low-waste lifestyle bestaat uit veel meer! Wil jij in 2020 leren hoe je het verschil kan maken? Dan heb je geluk!

Vanaf de lente organiseren we regelmatig workshops rond Low Waste leven.
De workshops/lezingen gegeven door onze duurzaamheidscoach gaan door in de winkel of kunnen ook op aanvraag in jouw vereniging/school/bedrijf.
Mail hiervoor naar [email protected] 

Vul hieronder je emailadres in en we houden je op de hoogte van de workshops, evenementen en producten !

Geplaatst op Geef een reactie

Zoektocht naar de juiste producten

Waarom ik kies voor ecologisch verantwoorde zepen en verzorgingsproducten :

Ecologie is het geitenwollensokken gehalte al een tijdje ontgroeid.

Steeds meer mensen zijn er zich van bewust dat er echt wel grondiger moet nagedacht worden over de impact die we als mens veroorzaken op onze aarde door al onze activiteiten.
Zonder het te beseffen was ik er al als kind mee bezig. Ook vandaag proberen we met het hele gezin milieubewust te denken en te doen.
We proberen ecologie een plaats te geven in ons dagelijks leven, rekening houdend met de technologieën en de noden van deze tijd.

Ecologisch denken en leven hoeft niet als een revolutie je gezin binnen te dringen,

Het kan ook door kleine simpele gewoontes in je leven te wijzigen.
Je kan je tanden na het poetsen, spoelen met een glas water ipv de kraan open te laten,
De handen natmaken, kraantje dicht, inzepen en dan pas de kraan weer open om te spoelen kan je honderden liters water per jaar uitsparen.
Lichten uit doen in ruimtes waar niemand aanwezig is, …

Wat minder direct opvalt, maar steeds meer impact heeft zijn de gevolgen van het veelvuldig gebruik van chemische huishoudproducten en verzorgingsproducten.
Nochtans is duurzaamheid ook hier een goede manier van spaarzaam zijn op je gezondheid en die van je omgeving.
Onlangs verscheen er nog een artikel over in Het Laatste Nieuws.
Je kan het artikel lezen door HIER te klikken.

De fantastische zwarte zeep van Marius Fabre

marius fabreHet allereerste echte ecologische huishoudproduct waar ik kennis mee maakte was de zwarte zeep van Marius Fabre.
Het is een echt all-round product, volledig biologisch, en zonder bijtende chemische bestanddelen.
De zwarte zeep, of Marseillezeep, is gebaseerd op olijfolie, wat beter is dan de palmolie die je terug vind in andere producten, soms ook ‘bruine zeep’ genoemd.
Laat je nooit van de wijs brengen door mensen die zeggen dat dit hetzelfde is, want dat is niet waar. De Zwarte Zeep van Marius Fabre is immers één van de weinige ECHTE marseilezepen die nog steeds volgens het oorspronkelijke procedé gemaakt worden.
Nadat ik ze één keer had uitgeprobeerd was ik meteen verkocht.
Ze maakt een heleboel andere schoonmaakproducten, vaak verspreid over talloze flesjes en flacons, overbodig.
De zwarte zeep ontvet zéér goed en tegelijk voedt ze poreuze oppervlakken.
Je kan je lederen salon ermee schoonvegen en dus tegelijk het leder voeden.
Meer over de zwarte zeep vindt je HIER.

Marseillevlokken, nog zo’n toppertje !

Back to basics

Onze grootouders gebruikten het, samen met wat soda en zand om de vloer te schrobben.
We beseffen het niet, maar we worden door slimme marketingtrucs verleid om onze kasten vol te stouwen met allemaal verschillende producten.
Voor ieder klusje bestaat er wel een apart product in een aparte verpakking met ‘aparte eigenschappen’.
Met veel ultra en hyper en mega beloven ze de meest glanzende resultaten.
Meestal bevatten deze producten ingrediënten die vooral goedkoop zijn om te produceren zonder rekening te houden met de gevolgen op lange termijn.

Terugkerende en kritische klanten.

De klanten reageren enthousiast en komen steevast terug. Sommigen zijn perfect gelukkig met de zwarte zeep Marseillezeep.
Anderen willen toch liever keuze uit verschillende geuren.
Je moet weten, de zwarte zeep van Marius Fabre heeft een specifieke geur waar je even aan moet wennen.
Echter, na een tijdje ga je deze geur (terecht) in verband brengen met properheid. Dat is het moment waarop je een klein beetje gelukkig wordt wanneer je het ruikt!

Maar, we zijn een beetje verwend in de loop der jaren.
De industrie heeft hierop ingespeeld en is met allerlei verschillende geuren op de markt gekomen.
Hierdoor zijn we gaan geloven dat properheid moet samengaan met bepaalde ‘frisse’ geuren.
We beseffen nog nauwelijks dat we eigenlijk misleid worden ?

marcel greensoapIk moet eerlijk zijn, een lekkere geur trekt ook mij aan.
Zo kwam ik Marcel tegen van ‘Marcel’s Green Soap’.
Zijn dochters daagden hem uit waardoor hij op zoek ging naar een combinatie van een ecologisch poets/afwas/was product met daar bovenop een lekkere natuurlijke geur.
Hij ontwikkelde een volledig eigen product, 99% biologisch afbreekbaar in gerecycleerde petflessen, geparfumeerd met natuurlijke essentiële oliën.
Het gamma van Marcel’s Green Soap werd de volgende voltreffer bij ‘t Schoon Gerief.
Voor meer informatie, klik HIER of op de afbeelding van Marcel’s Green Soap.

Van ‘huiszepen’ naar ‘huidzepen’

une olive en provenceIk geef het toe, ik heb een voorliefde voor ‘La douce France’.
Zo ontdekte ik het gamma van Une Olive en Provence.
Alle producten hebben een heerlijke unieke geur die me doet denken aan de geur van zomerse Zuid Franse lavendelvelden bij het vallen van de avond.
Veel klanten, dames, heren, kinderen en oma’s vallen voor het heelijke zachte parfum en ontdekken dat het zéér kwalitatieve producten zijn, en ze bevatten geen parabenen.
De conditioner van Une Olive en Provence valt dan weer in de smaak bij de langharige meisjes en jongens omdat ze zo probleemloos hun lange lokken kunnen ontwarren en verzorgen.
Recent hebben we het gamma van Une Olive en Provence nog uitgebreid met handcrème en roomspray.
De roomspray kan je gewoon verstuiven in de lucht of op een kussentje of een ander textielstuk spuiten om zo langdurig van deze heerlijke geur te kunnen genieten.

Ons gamma van Une Olive en provence kan je ontdekken door HIER te klikken.

Ezelinnenmelk, al eeuwen een ingrediënt om de schoonheid te bewaren

la savonnerie de nyonsZo nam ik ook verzorgingsproducten van La Savonnerie de Nyons op in het aanbod van ‘t Schoon Gerief.
Deze producten zijn allemaal op basis van ezelinnenmelk vervaardigd.
Een streelzacht parfum komt vrij wanneer je je haar wast met de shampoo.
Je handen kan je optimaal verzorgen met de supervoedende handcrème.
Ik heb zelfs klanten met psoriasis die deze handcrème in tegenstelling tot andere producten verdragen en zelfs een verbetering van hun huid zien. (ik ben geen dokter, bij twijfel is dus steeds de raad van je behandelend arts doorslaggevend).
Het gelaatsserum van Savonnerie de Nyons is onlangs toegevoegd aan het gamma en natuurlijk ook verkrijgbaar bij ‘t Schoon Gerief.

Ons gamma van La Savonnerie de Nyons kan je ondekken door HIER te klikken.

Nog een kleine anekdote

Mevrouw X, een leerkracht en trouwe klant van ‘t Schoon Gerief, gebruikt de handcrème dagelijks.
Want het krijt droogt de huid van haar handen erg uit. Ze is zo enthousiast dat ze het vol overgave vertelt aan haar collega’s leerkrachten.
En plots krijg ik de ene vraag na de andere van allemaal leerkrachten die om de handcrème komen vragen.
Ik heb dan maar snel een speciale leerkrachtenbestelling geplaatst bij de leverancier.

Geplaatst op Geef een reactie

Logo en animaties

Een logo

Hoe ging ik ‘t Schoon gerief presenteren aan de mensen ? Gewoon de naam in een sierlijk lettertype ? Met een symbool of tekening erbij ? Lap, weeral twijfel en onzekerheid ! We probeerden zelf wat dingen uit maar ontdekten al gauw dat onze talenten elders lagen.

Schoonbroer

Iedere vrijdagavond komen mijn zus en haar gezin en wij samen om frietjes te eten. We bespreken dan de vorige week, de volgende week en ditjes en datjes. Nu moet je weten, mijn schoonbroer Sven is een zéér creatief mens. Hij is ook een beetje eigenzinnig. Hierdoor kan je hem moeilijk een opdracht opdringen. Ik begon dus héél voorzichtig mijn probleem over een eventueel logo in de groep te gooien met de hoop dat hij het zou ter harte nemen. Op het moment zelf deed hij er nogal koel over. Maar in de week die daarop volgde kreeg ik plots enkele mailtjes van hem met voorbeelden. Ik was er direct voor gewonnen. Hij had een ‘madammeke’ getekend dat toch wel heel wat trekken van mezelf had. We waren vertrokken. We bepaalden samen de kleuren, het lettertype en er werd hier en daar nog een krul of een oorbelletje aangepast. zeepwinkel en retro decoratieDe ondertitel was oorspronkelijk ‘Retro, nostalgie en ecologie’. We veranderden dat na een tijdje in ‘Retro, nostalgisch en landelijk’ maar we bleven vinden dat de vlag de lading niet helemaal dekte. Vandaag is het ‘Zeepwinkel en retro decoratie’, wat wel weergeeft wat je in ‘t Schoon Gerief mag verwachten. Sven maakt eigen interpretaties van bestaande cartoons. HIER vindt je meer van zijn werk.

Groeien

deco en retroNa enige tijd wilden we de layout van de website aanpassen. Ik vond dat het geschikte moment om nog wat animatie toe te voegen. Ik begon op het internet te zoeken naar mensen die dit voor me konden doen. Maar zoals dat dikwijls gaat, zoekt men het soms te ver. Zo kwam David Vandecan, een ex klasgenoot en creatieve duizendpoot in zijn bedrijf linkerpoot me terug voor de geest. Ik vroeg aan David of hij mijn ‘madammeke’ uit het logo meer leven in kon blazen. Hij tekende haar ten voete uit en in verschillende posities. Het resultaat zien jullie op de website.     In de volgende blog vertel ik jullie over mijn zoektocht de juiste producten voor ‘t Schoon Gerief.   Groetjes,   Sylvia
Geplaatst op Geef een reactie

Nostalgie, retro en het internet

Sylvia Rombaut

Vroeger en nu verenigen

In mijn vorig blogbericht kan je lezen hoe ‘t Schoon Gerief ontstaan is. Zonder het te beseffen had ik hiermee ook een jongensdroom van Johan, mijn man laten kiemen. Hij dacht er lang over om een website te maken maar hij vond geen geschikt onderwerp. ‘t Schoon Gerief leek hem perfect om ook een webwinkel te bouwen. Eerlijk gezegd, ik vond het maar niets. Deels omdat het mijn wereld niet was en ik al helemaal niet wist hoe eraan te beginnen. Maar Johan begon te zoeken, te proberen, opnieuw, en nog eens opnieuw. Ik werd er nerveus van maar hij hield het hoofd koel. Op een zaterdagvoormiddag waren Mathias, mijn oudste zoon en Johan naar ‘Coderdojo’  in Hasselt, een technologie workshop voor kinderen. Johan had zijn laptop mee om daar tijdens het wachten de tijd te doden. Plots kreeg ik via messenger het bericht van Johan: ‘Typ eens www.ecosisters.be in’. Ik viel bijna van mijn stoel. Daar verscheen mijn logo van ‘t Schoon Gerief met enkele foto’s, wat uitleg en het adres van de winkel. Het was nog lang geen webshop maar alleen al het gevoel dat mijn winkeltje door iedereen in de wereld kon gevonden worden deed me toch wel iets.

Avond- en nachtwerk

Vele avonden, tot diep in de nacht knutselde hij verder aan de website. Met vallen en opstaan begon de website vorm te krijgen. Tot zijn eigen verbazing kreeg hij het voor mekaar het platform, de shop en het afrekensysteem op mekaar af te stemmen en te laten werken. www.ecosisters.be kreeg een tweede geboorte op het www !

Overschat

We waren enthousiast en dachten dat de bestellingen nu wel gauw zouden volgen. Maar dat viel redelijk tegen. Héél af en toe kwam er een bestelling binnen maar bijlange niet hoe we het hadden verwacht. We leerden dat je moet adverteren voor het juiste publiek, de juiste ‘tags’ moet plaatsen bij je product en zelfs de juiste woorden moet gebruiken om je product te omschrijven. Google heeft dat graag 🙂 . Er kwamen een beetje meer bestellingen binnen maar nog niet wat we hadden verwacht.

Problemen tot oplossing maken

Even dachten we eraan om de webshop stop te zetten want het kost heel wat tijd en denkwerk om deze up-to-date te houden met nieuwe producten en andere informatie. Toen kwam Johan met idee om de webshop te koppelen aan de kassa van de winkel. Hierdoor konden we de webshop naast het onlinegebeuren ook gebruiken om onze stock te beheren en had hij een héél goede reden van bestaan, want de inventaris maken zorgde in het verleden nogal eens voor wat spanningen tussen Johan en mij. Maar nu is ook dit opgelost ! Volgende keer vertel ik hoe de het logo en de andere animaties tot stand kwamen. Groetjes Sylvia
Geplaatst op 1 reactie

Het ontstaan van ‘t Schoon Gerief

Zo is het begonnen

Lieve lezers, Vandaag zet ik mijn eerste stapjes in blogland. 25 maanden geleden zag ‘t Schoon Gerief het Landense daglicht. Er ging heel wat overleg met mijn gezin aan vooraf. Zo een beslissing neem je immers niet alleen voor jezelf. Zeker niet omdat mijn kinderen het gewoon waren dat ik er altijd was na school en in het weekend. Ik moest er ook zeker van zijn dat mijn man dit project steunde, want hij zou een deel van de huishoudelijke taken moeten overnemen.

Twijfels

We hebben veel gepraat. De ene keer vol moed, dan weer onzeker. Zowel mijn man als ikzelf hebben immers geen enkele ervaring met ‘zelfstandig zijn’, onze ouders zijn allemaal werknemers. De jongens vonden het feit dat ik niet zoveel meer thuis zou zijn minder erg dan ik dacht. De mama in mij was even vergeten dat zij het als een vorm van vrijheid zagen 🙂 Mijn man verzekerde me dat hij me zou steunen en zou meewerken aan mijn idee. Zo werd op 1 december 2015 ‘t Schoon Gerief geboren in een pop-up formule. Deze formule gaf me de kans om dit voor mij onbekende terrein zonder al te veel financiële en andere risico’s af te tasten. Ik herinner me nog héél goed hoe nerveus, onzeker en bang ik was. Zouden er wel klanten komen, zou ik alle rekeningen kunnen betalen, …. Op de openingsavond waren al mijn vrienden en familie aanwezig, en oh ! ook ‘echte’ klanten. Het was een mooie start van de feestmaand !

Hulpvaardige vrienden

Aan deze openingsavond gingen er drie drukke weken vooraf. Er moest naast de paperassenwinkel ook een echt interieur uitgedacht en gebouwd worden. Ik wou het hoofdzakelijk met reeds gebruikte materialen inrichten. Dankzij mijn vrienden Bruno en Robby werd het donkere verlaten pand in korte tijd omgetoverd tot een interieur gemaakt van oude goederenpaletten. Bruno maakte zelfs een houten kroonluchter vanuit het niets met enkele overschotten van latten die er lagen. luchter Johan, een collega en naamgenoot van mijn man ging in die periode stoppen met zijn elektrozaak in Geel. In zijn winkel stond er een in de jaren ’60 op maat gemaakte toonbank en hij wou ons die met plezier verkopen aan een vriendenprijsje. Johan van Geel vertelde me de hele geschiedenis van de toonbank en ik heb geen moment geaarzeld om deze toonbank-met-een-ziel te laten pronken in ‘t Schoon Gerief. toonbank Bedankt Bruno, Robby en Johan om mijn droom helpen te realiseren. Volgende keer vertel ik jullie over hoe ‘t Schoon Gerief ook op het WWW terecht is gekomen.   Groetjes, Sylvia